Blog

Επιστροφή στην πλήρη σελίδα
Καμπάνια του ΚΕΑΝ για τις πράσινες ταράτσες


Το ΚΕΑΝ άνοιξε  το φάκελο "Πράσινες στέγες".
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δ.Αθηναίων πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της καμπάνιας που το ΚΕΑΝ ξεκινά.
Ήταν όλοι εκεί.Πολίτες ,Δήμαρχοι,Αρχιτέκτωνες,Γεωπόνοι,Πολιτικοί.
Το μήνυμα σαφές,να κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ για το Περιβάλλον.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2007  η εκδήλωση του ΚΕΑΝ  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Α.Τρίτσης, με θέμα:


 
"Κοιτάμε ψηλά-Φυτεύουμε ψηλά"
Με την εκδήλωση αυτή το ΚΕΑΝ ξεκινά την καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες, την πολιτεία, τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα πολλαπλά οφέλη της φύτευσης των Ταρατσών.

Στη συνέχεια όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης θα διοργανωθούν σειρά παρεμβάσεων σε όλη την Ελλάδα σχετικά με το θέμα αυτό που θα περιλαμβάνουν :ημερίδες ,σεμινάρια, δράσεις. Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί μέχρι το καλοκαίρι,δέκα ενημερωτικές εκδηλώσεις καθώς και η πιλοτική φύτευση τουλάχιστον 5 Δημαρχιακών μεγάρων.

Όσο και να σε κάποιους το ΚΙΟΤΟ και το Μπαλί φαίνονται μακριά, μπορούμε μέσα από την ατομικές ενέργειες(φύτευση της ταράτσας μας) να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ΚΙΝΗΜΑ ανατροπής και σωτηρίας της πόλη μας και του περιβάλλοντος. ...ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΑΡΑΤΣΩΝ» 

  Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Δημόπουλος δήλωσε πως ο Δήμος  Αθηναίων μετά και την είσοδο της στο C40 πρόκειται να ξεκινήσει τη φύτευση αρκετών δημοσίων κτιρίων και  είπε  συγκεκριμένα ότι προχωράνε οι μελέτες για τρία κτίρια.
 
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ.Στέφανου Μάνου που αναφέρθηκε στην  πρόταση του για φύτευση του Εφετείου,της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Η πρόταση έχει γίνει από τον Οκτώβρη είπε και παρόλο που έχουν εξευρεθεί οι πόροι και οι χορηγοί(Γραφείο Τομπάζη-τη μελέτη και Άκτωρ-την κατασκευή) δεν προχώρησε τίποτα.
«Επικοινώνησα με τον κ.Αλογοσκούφη  και μου είπε θα το δω...ακόμα το βλέπει»
«Τηλεφώνησα του κ.Γκαργκάνα και μου είπε πως δεν ενδιαφέρεται για το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος να φυτεύει»
«Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο Εφετών και μου είπε ότι ακόμα το κτίριο του Αρείου Πάγου δεν έχει ακόμα παραληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο(εδώ και 10 χρόνια) και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει,και του απήντησα ότι αν ακόμα και σεις ο δικαστές δεν μπορείτε να λύσετε ιδιοκτησιακά προβλήματα σκέψου ο κόσμος»
 
Ο κ.Αλέξανδρος Τομπάζης τόνισε την ανάγκη για βιοκλιματικά κτίρια στην πρωτεύουσα και σημείωσε τα πολλαπλά ωφέλη που μια τέτοια δράση θα έχει.
 
Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν πρέπει στο βωμό των πράσινων στεγών να εγκαταλειφθούν οι ελεύθεροι χώροι και πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να  φυτεύουν τις ταράτσες τους.Θύμησε το παράδειγμα των προσόψεων και πρότεινε την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου χρηματοδότησης.
 
Ο κ. Μιχάλης Βραχόπουλος, Καθηγητής ΤΕΙ Χαλκίδας, μίλησε για τα ενεργειακά πλεονεκτήματα της φύτευσης των στεγών και είπε πως αν η πολιτική αυτή επικρατήσει στην πρωτεύουσα τότε η  μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα έφτανε τα 600MW, όση είναι η παραγωγή του Λαυρίου.
 
Η κ.Ρένα Δούρου τόνισε: «Οι πράσινες ταράτσεςΑναβαθμίζουν τη ζωή όλων μας σήμερα κι όχι αύριο. Μας επιτρέπουν να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον μας κι όχι μέσα από τη χυδαιότητα των ροζ γυαλιών τους. Γιατί εκτός από το «ροζ» υπάρχει και το πράσινο...» 
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί Δήμαρχοι (Σαράντης-Αγ.Ανάργυροι,Φωτιάδης-Αχαρναί,Ιακωβίδης-Ρέντη,Γραφάκος-Μελισσίων,Πήχας-Παμβώτιδας)  και εκπρόσωποι των Δήμων: Περιστερίου,Αιγάλεω, Αργυρούπολης,Κηφισιάς  καθώς και αρκετοί από την περιφέρεια.
Συνολικά στην πρόταση του ΚΕΑΝ για τις Πράσινες Στέγες συνεργάζονται 23 Δήμοι από όλη τη χώρα
 
Τις επόμενες ώρες θα "ανέβουν" οι τοποθετήσεις των ομιλητών.
 
Στην παρακάτω φωτογραφία ο κΣτέφανος Μάνος στην τοποθέτηση του.
 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πόλη του Μέλλοντος είναι δική μας υπόθεση και πρέπει να είναι μία Πράσινη Πόλη 
H Οργανωτική Επιτροπή του Project για τις Πράσινες Στέγες αποτελείτε από:
 
Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος ΚΕΑΝ
Ρένα Δούρου -Συντονίστρια του Project
Μιχάλης Βραχόπουλος- Επιστημονικός Συνεργάτης,Καθηγητής ΤΕΙ Χαλκίδας
Σπύρος Βρεττός, ΚΕΑΝ Αχαρνών
Γεωργία Παναγοπούλου,Υπεύθυνη ΚΕΑΝ Πελοποννήσου
Κώστας Αδαμόπουλος, Επιστημονικός συνεργάτης
Κατερίνα Δωρή, Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων
Μανταλένα Καϊλή, ΚΕΑΝ Θεσσαλονίκης
Γιώργος Δέτσης, Greenroofs.gr
 

Για τις πράσινες στέγες  
Η στέγη είναι το βασικότερο στοιχείο της ανθρώπινης κατοικίας καθώς ολοκληρώνει μετά από τους τοίχους την ιδέα της κατοικίας και προστατεύει τους διαβιούντες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια αποτελούσαν χαρακτηριστικό στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας , ενώ οι κεκλιμένες στέγες με σχιστολιθικές πλάκες καθόριζαν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής της Βορίου Ελλάδας και του Πηλίου.

Η κύρια λειτουργία μιας στέγης είναι να προστατεύει επαρκώς τον χώρο και να καλύπτει τις εξής βασικές απαιτήσεις:
1. Αντοχή στις οριζόντιες και κατακόρυφες καταπονήσεις πως δυνατές βροχές, το χιόνι, το χαλάζι κ.τ.λ. 
2. Προστασία του κτηρίου και των δομικών αυτού στοιχείων από τις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος
3. Θερμική και ακουστική προστασία των εσωτερικών χώρων.
4. Αντοχή των υλικών επικαλύψεως στη γήρανση.
5. Ικανοποιητική αισθητική αντιμετώπιση όσον αφορά το είδος και τα υλικά επικαλύψεως για την ολοκλήρωση των στόχων της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Οι νεότερες εξελίξεις της δομικής τεχνολογίας και η προσφορά μεγάλης ποικιλίας νέων υλικών οδήγησαν στη σημερινή πολυμορφία στεγών σε περιοχές με τις αυτές κλιματολογικές συνθήκες. Με την εξέλιξη της κατασκευής πολυωρόφων κτιρίων, οι στέγες με κλίσεις , για λόγους αρχιτεκτονικούς, αντικαταστάθηκαν με οριζόντια δώματα, ακόμη και σε περιοχές όπου οι κλιματολογικές συνθήκες άλλοτε θα επέβαλλαν την κατασκευή κεκλιμένων στεγών. («Δομική Τεχνολογία – Υλικά και Εφαρμογές». Σωτήρη Σταύρου Κούκη, Αθήνα 2001, σελ. 15.01, Βιβλιοθήκη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.)
Η ιδέα όμως των «φυτεμένων στεγών», κάθε άλλο παρά καινοτομία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πριν 3000 χρόνια περίπου ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσωρ (Nebuchadnezzar) έχτισε τους θρυλικούς «κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας» κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, προκειμένου να ευχαριστήσει τη σύζυγο του.


Αν και οι ειδικοί ακόμη διαφωνούν για το αν αυτοί οι κήποι στις οροφές, με τα εξωτικά φυτά και το σύστημα ποτίσματος φυσικής κυκλοφορίας, πραγματικά υπήρχε, οι περιγραφές των αρχαίων Ελλήνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Πέρα όμως από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, ως και στη μοντέρνα αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα, συναντάμε φυτεμένες πράσινες στέγες που εξυπηρετούν περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, κοινωνικούς σκοπούς, ακόμη και οικονομικούς σκοπούς.
 
Αναφερόμενοι στις πράσινες στέγες, εννοούμε μια τεχνική ηλιοπροστασίας της οροφής οικιακών, βιομηχανικών ή ακόμη και εμπορικών κτηρίων, τμήμα των οποίων μπορεί να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί, δίνοντας μεγαλουπόλεων. Γίνεται με φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, τα οποία λόγω της εξατμισοδιαπνοής συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασία του κτηρίου κατά τους θερινούς μήνες στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και στη λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. (Λεξικό όρων για την αειφόρο ανάπτυξη και τις Α.Π.Ε.)


Ο Michel Perry, πρόεδρος της εταιρίας “Building Logics Inc” η οποία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό στεγών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «…ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας μέτριας θερμοκρασιακά ημέρας, περίπου 24 oC , η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας συμβατικής στέγης μπορεί να φτάσει και 65.5 oC. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί και ανάλογη μεταβολή στη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων του κτηρίου το οποίο στεγάζει. Η εφαρμογή της μεθόδου των φυτεμένων στεγών μπορεί να περιορίσει το κόστος κλιματισμού έως και 25%». (http://www.fcnp.com/511/story5.htm, “From Roof Cultivation Grows Opportunities”)
Η φύτευση των ταρατσών λειτουργεί τόσο ως φίλτρο καθαρισμού της ατμόσφαιρας όσο και ως φυσικό κλιματιστικό.
Ως γνωστόν, στις επίπεδες επιφάνειες και δη στις ταράτσες από μπετόν αναπτύσσονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες (ο υδράργυρος στη στέγη ενός μέσου κτιρίου στην Αθήνα χθες ξεπερνούσε τους 50 βαθμούς Κελσίου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την «υπερθέρμανση» όλου του κτιρίου, το οποίο καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για ψύξη. 
Εάν το κίνημα «πράσινες στέγες» επικρατούσε στην Αθήνα θα εξοικονομούσαμε περί τα 900 MW ηλεκτρικής ενέργειας. «Δηλαδή, δεν θα χρειαζόμασταν... ενάμιση εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σαν κι αυτό του Λαυρίου!

Πέραν όμως της εξοικονόμησης ενέργειας, η εφαρμογή του συστήματος της «πράσινης ταράτσας» συμβάλλει δραστικά και σε άλλα μεγέθη της ζωής που χαρακτηρίζονται πρωταρχικά για την ποιότητα ζωής σε μεγαλουπόλεις. 

Μιλάμε για μείωση των ρύπων του περιβάλλοντος, με τη μείωση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού και μάλιστα στις ώρες αιχμής, μείωση της 
θερμοκρασίας στις πόλεις κατά την περίοδο του θέρους, εφόσον δεν απαιτείται πλέον τόσο ευρεία χρήση για την κάλυψη των αναγκών ανάγκης και μάλιστα κατά τις ώρες που οι υπόλοιποι ρύποι είναι σε έξαρση (ώρες αιχμής κυκλοφορίας κ.λπ.) και για δημιουργία χώρων αναψυχής στον ίδιο χώρο με την κατοικία ή την εργασία, κάτι που δημιουργεί συνθήκες μετατροπής του κλίματος απομόνωσης των κατοίκων των μεγαλουπόλεων, μείωση των κινδύνων και του φόβου της ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών και των προβλημάτων της, κ.λπ». Σημαντικό μέγεθος αποτελεί και η μείωση του θορύβου, η οποία επίσης σχετίζεται και με την ψυχική ισορροπία των κατοίκων.
 

Aπό τη δράση του ΚΕΑΝ στο Δήμο Βριλησσίων το 2010