Το ΚΕΑΝ στο Badminton την Kυριακή23/9

 


Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 16:00 έως τις 18:00, το ΚΕΑΝ θα πραγματοποιήσει Εργαστήρι Κομποστοποίησης στο μουσικό προαύλιο του Badminton ,στα πλαίσια της θεατρικής παράστασης  ¨Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ......ΕΣΥ!  μια συνάντηση των μικρών κόσμο-καλλιεργητών στο κήπο του  με αφορμή τη θεατρική παράσταση για παιδιά

 

                                     ¨Το Μεγάλοταξίδι του μικρού κοριού Κορνήλιου¨ 

 Το Badminton συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές καινοτομίες του φιλοξενεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του την παράσταση

                                "Το μεγάλο ταξίδι του μικρού κοριού Κορνήλιου "  ένα οικολογικό παραμύθι φαντασίας για το μέλλον της Γης από τη θεατρική ομάδα «ΜικροίΠυροτέχνες». 

¨Το Μεγάλο ταξίδι του μικρούκοριού Κορνήλιου¨


 

Περίληψη έργου

  Ο μικρός κοριός Κορνήλιος διασκεδάζει με το να πηδάει όσο πιο ψηλά μπορεί, μέχρι που μια μέρα θα πηδήξει τόσο ψηλά που θα βρεθεί σε έναν άλλον πλανήτη- στο πλανήτη Ιμιφλό! Εκεί ο Κορνήλιος θα γίνει ο φύλακας ενός ιδιότυπου Μουσείου- του Μουσείου της Γης, ενός μουσείου που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι του πλανήτη με δείγματα από όλα τα όμορφα φυσικά αγαθά που υπάρχουν στη Γη- ακόμα και από σπόρους.

Στον Ιμιφλό, σε έναν πλανήτη που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ούτε ένα μικρό χορταράκι όλα αυτά γίνονται πολύτιμα εκθέματα και η φυσική ομορφιά και ποικιλία που διαθέτει η Γη δεν μπορεί παρά να είναι για εκείνους ένα φαινόμενο άξιο διαφύλαξης και θαυμασμού.

Τα χρόνια περνούν μέχρι που μια μέρα η νοσταλγία του Κορνήλιου θα μεγαλώσει τόσο που δεν θα αντέξει άλλο και θα επιχειρήσει το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής του στη Γη. Μόνο που όταν τελικά θα τα καταφέρει και θα φτάσει θα διαπιστώσει ότι σε τίποτα δεν θυμίζει πια την όμορφη Γη που ονειρευόταν να συναντήσει από τα όσα έβλεπε στο Μουσείο. Η Γη δεν απέχει πια πολύ από να μοιάζει με τον πλανήτη Ιμιφλό κι αυτό γιατί οι άνθρωποι έχουν διαταράξει οποιαδήποτε ισορροπία.

Με οδηγό του έναν γρύλο θα κάνει μια μεγάλη βόλτα σε αυτή τη νέα αυτή Γη οπού για να κυκλοφορήσεις χρειάζεσαι απαραιτήτως «αναπνευστήρα ειδικής κατασκευής», γυαλιά ηλίου, και πολύκουράγιο! Όλοι πια έχουν μεταφερθεί στη πόλη και τρέχουν για να προλάβουν την εποχή που τρέχει, τρέφονται με ταμπλέτες φαγητού που χρειάζεται προσοχή για να μη τις μπερδέψεις με αυτές του πλυντηρίου, αγοράζουν έναν υπνάκο στο πόδι απ τα ειδικά σημεία ύπνο-πώλησης και όταν η ώρα φτάσει «ακριβώς» στριμώχνονται κάτω από τραπέζια γιατί η Γη έχει καταλήξει να «τρίζει» μιας και το υπέδαφος της είναι παντού σκαμμένο για να φτιαχτούν υπόγειοι δρόμοι. Όσο για τα Μουσείαδεν είναι άλλα από Μουσεία σκουπιδιών, αποβλήτων, και εργοστασίων.

Το πιο σημαντικό όμωςόλοι φαίνεται να έχουν πια ξεχάσει ότι κάποτε τα πράγματα ήταν αλλιώς

Ο μικρός Κορνήλιος θα νιώσει τόσο «ξένος» σε αυτό το πλανήτη, τον πλανήτη του, σαν πράγματι να έχει έρθει από «πλανήτη μακρινό».

 Όμωςέκανε τόσο μεγάλο ταξίδι για να βρεθεί εδώκι έτσι θα πάρει την μεγάλη απόφαση να προσπαθήσει να μιλήσει στους ανθρώπους και να αφυπνίσει και πάλι τη μνήμη και τη συνείδηση που φαίνεται να έχουν χάσει. Σε αυτή του την προσπάθεια θα συναντήσει στο δρόμο του μια πασχαλίτσαμια γενναία πασχαλίτσα που είναι έτοιμη να θυσιάσει τις βουλίτσες της σε αυτή τη προσπάθεια. Η πασχαλίτσα σε κάθε βουλίτσα της αποθηκεύει και μια όμορφη στιγμή απ ότι μέχρι τότε τα μάτια της έχουν δει«τη θάλασσα, το δάσος, τους φίλους μου τα ζώα»και μαζί με το Κορνήλιο θα δεχθεί να προσφέρει  αυτές τις εικόνες στους ανθρώπους, στους ανθρώπους που μόλις έχουν κάψει το δάσος της και με αυτό το τρόπο να τους μιλήσει για την ομορφιά  και την ισορροπία που φαίνεται όλο και πιο πολύ να καταστρέφουν.

Ο κοριός κι η πασχαλίτσα θα βρεθούν στα γραφεία των μεγάλων συμφερόντων και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να ακουστεί η φωνή τους στη τηλεόραση. Περνώντας από πολλές περιπέτειες τελικά θα τα καταφέρουν αλλά αυτοί που πράγματι 

θα είναι οι «βοηθοί» τους σε αυτό τον αγώνα θα είναι τα παιδιά! Τα παιδιά που έχουν ακούσει το μήνυμα τους και θέλουν να βοηθήσουν ώστε να ισορροπήσει η Γη μας και πάλι.

Κι έτσι είναι και εκείνα που στο τέλος του έργου καλούνται να πάρουν από ένα σπόρο για φυτέψουν απ την αρχή  το καμένο δάσος της πασχαλίτσας και με αυτό τον τρόπο να παρατηρήσουν ότι όπως ένα σποράκι χρειάζεται φροντίδα για να αναπτυχθεί έτσι και η φύση γύρω μας.

 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΜΙΚΡΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΕΣ

 

Κείμενο- Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Μουσική : ΛΟΛΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΣκηνικάΚοστούμια : ΛΙΝΑ ΜΟΤΣΙΟΥ

Παίζουν οι ηθοποιοί :

ΧΡΙΣΤΕΛΑ ΓΚΙΖΕΛΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΙΑΚΗΣ

Μουσική παραγωγή ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΦΟΡΤΣΑΣ
Χορογραφίες : ΤΖΕΝΗ  ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Επιμέλεια εικόνας : NERA GRAPHICS.COM
Ήχο-τεχνική φροντίδα : ΓΙΩΡΓΟΣ  ΧΑΤΖΗΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ 
Φωνή αφηγητή : ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ για το cd της παράστασης