• Το ρέμα της Δυτικής Αθήνας είναι αγαθό ή κατάρα;

  Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση για το κλείσιμο των ρεμάτων και ειδικά του ρέματος της Εσχατιάς (στη συνέχεια ονομάζεται Φλέβας) που ξεκινώντας από την περιοχή της Πάρνηθας διέρχεται από τους Δήμους του Ιλίου και του Καματερού.

  Τι ακούμε για τα  ρέματα.

  ·         Οι περιοχές που διασχίζονται από ρέματα θεωρούνται υποβαθμισμένες

  ·         τα περισσότερα ρέματα και οι χείμαρροι γίνονται εστίες ρύπανσης και μόλυνσης

  Τι αλήθεια είναι ρέμα;

  Το ρέμα εξασφαλίζει την απορροή των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς προς τη θάλασσα, συνιστά δε φυσικούς αεραγωγούς και με τη χλωρίδα και πανίδα τους δημιουργούν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τους οικισμούς τους οποίους διασχίζουν.

  Τι προσφέρουν  τα ρέματα

  Κατακρατούν σκόνη και άλλους ρύπους, μειώνουν το θόρυβο, βελτιώνουν την αισθητική των περιοχών δημιουργώντας ελεύθερους χώρους, εξασφαλίζουν την επικοινωνία της πόλης με το φυσικό περιβάλλον ενώ καθιστούν  το κλίμα των περιοχών που διασχίζουν ηπιότερο ρυθμίζοντας την υγρασία και τη θερμοκρασία

  Τι ακούμε σαν πρόταση:

  Να κλείσει το ρέμα (η εύκολη λύση) που να τρέχουμε τώρα να καθαρίζουμε , να προστατεύουμε, κτλ.
  ας κάνουμε ένα δρόμο παραπάνω, να βάλουμε και μερικά δεντράκια σε κάποια γωνιά …….

  Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Να δώσουμε στο ρέμα τη σημασία που του αξίζει. Οριοθετημένους ποδηλατοδρόμους σε όλο το μήκος της ανοικτής διαδρομής που θα συνδέονται με τον υπόλοιπο αστικό ιστό των δυτικών περιοχών, στοχευμένες δενδροφυτεύσεις , χαμηλή βλάστηση (γκαζόν κ.α. νερό υπάρχει στο ρέμα), πεζόδρομο μερικών χιλιομέτρων(με ανάλογη προστασία των οικιών που υπάρχουν) και πάνω απ όλα ανάληψη των ευθυνών από εκείνους που κατά το νόμο ορίζονται για τον καθαρισμό και την προστασία του ρέματος.

Φωτογραφικό Υλικό