Υδρόβια Οικοσυστήματα  

Μια γεύση από τις  εκπαιδευτικές  δραστηριότητες  του ΚΕΑΝ

σύνταξη επιμέλεια Ματίνα Κανάκη.

 

Μια «εναλλακτική» καλοκαιρινή πρόταση που θα σας εντυπωσιάσει γιατί αποτελεί μια πρακτική ιδέα για τη βεράντα σας, ή για ενδεχόμενη λιμνούλα στο κήπο σας, όπου με οικολογικό τρόπο θα αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα των κουνουπιών αλλά και θα γνωρίσετε τα υδρόβια οικοσυστήματα.

 

Το κόστος μπορεί να ανέρχεται περίπου στα 10 ευρώ.

1)Θα χρειαστούμε μια γυάλα της αρεσκείας μας κατά προτίμηση 20 εκατοστά ψηλή τουλάχιστον  

2)Αφού πρώτα προσθέσουμε νερό θα τοποθετήσουμε, το υδροχαρές μας φυτό, που δεν είναι άλλο από τη Lysimachia nummularia,

3) Έπειτα ένα τουλάχιστον κουνουπόψαρο με την επιστημονική ονομασία Gambusia affinis. Καλό θα είναι να αναλογεί ένα ψαράκι σε ενάμιση λίτρο νερό, διότι αν μπουν περισσότερα λόγω ανταγωνισμού μπορούν να ψοφήσουν.

4) Και τέλος ένα υδρόβιο σαλιγκάρι  το επιστημονικά Planorbis corneus !

Μπορούμε να τοποθετήσουμε και πετρούλες που έχουμε συλλέξει για το σκοπό αυτό αφού πρώτα τις έχουμε καθαρίσει καλά!

 

Ας συστηθούμε όμως λίγο καλύτερα…

            Το φυτό μας, έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το νερό αλλά και να δίνει οξυγόνο! Έτσι δεν χρειάζεται αλλαγή του νερού, αλλά προσθήκη όταν παρατηρούμε πως έχει κατέβει η στάθμη του, εξαιτίας του φαινομένου της εξάτμισης με νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος, και αφού το έχουμε αφήσει λίγη ώρα για να φύγει το χλώριο. Θέλει όμως να το τοποθετήσουμε σε θέση με αρκετό φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

            Ποιος είναι ο πιο ελκυστικός μεζές για τα κουνουπόψαρα? Οι προνύμφες κουνουπιών και γι’ αυτό άλλωστε παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Επίσης είναι πολύ «βολικό» το γεγονός πως είναι ζωοτόκο!!! Δηλαδή γεννά ψαράκια και όχι αυγά. Είναι επίσης ανθεκτικό σε ακραίες συνθήκες, θερμοκρασίας αλλά και σε φυτοφάρμακα. Βέβαια πριν γίνει η προσθήκη του σε κάποιο υδροβιότοπο θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά η συμπεριφορά του σε σχέση με τους άλλους οργανισμούς, διότι είναι αδηφάγο, με αποτέλεσμα να διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος. Στην γυάλα, μπορούμε να του δίνουμε ένα μικρό κομμάτι ψαροτροφής που μπορούμε να πάρουμε από τα pet shop, αρκεί να το τρώει όλο. Ενώ περίσσια τροφής μπορεί να προκαλέσει διατάραξη ισορροπίας του μικρού μας οικοσυστήματος και να χάσουμε τα ψαράκια μας.

Κάτι που επίσης θα λατρέψετε, είναι ότι το καλοκαίρι μπορούμε να φύγουμε για διακοπές χωρίς άγχος αφήνοντάς τα απλά σε δροσερό σημείο χωρίς φαγητό για δεκαπέντε μέρες! Σε καμία πάντως περίπτωση δεν ρίχνουμε πολύ φαγητό πριν φύγουμε, γιατί θα τα σκοτώσει.

Τα ανεπιθύμητα κουνουπάκια από την άλλη, γεννάνε τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά και ενώ η λίμνη ή η γυάλα μας, που θα μπορούσε να γίνει πηγή μόλυνσης, γίνετε παγίδα αν υπάρχουν τα κουνουπόψαρα μας. Τα κουνουπόψαρα επίσης μπορούν να πιάσουν τα κουνούπια ακόμα και έξω από το νερό, πηδώντας για να τα πιάσουν. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι η γυάλα με το ψαράκι να μην είναι γεμάτη μέχρι πάνω, και να μην αφήνουμε το ψαράκι πολύ νηστικό ή με μόνη παρέα με την αξιολάτρευτη κατά τ’ άλλα γατούλα μας!

Επίσης, μην ξεχάσουμε να πούμε πως τα ψαράκια μας αυτά, μπορούν να ζήσουν 2-3 χρόνια. Αν γεννήσουν σε μικρό χώρο μπορεί να φάνε τα μικρά, σε μεγάλη γυάλα μπορούν να επιβιώσουν, αν υπάρχουν κρυψώνες και επάρκεια σε φαγητό.

        Το υδρόβιο σαλιγκάρι τέλος μας βγάζει και από αυτό από μεγάλο κόπο! Καθαρίζει την άλγη που μπορεί να εμφανιστεί στις επιφάνειες της γυάλας, αλλά και παλιά σάπια φύλλα από το φυτό και έτσι γυάλα και δεν πρασινίζουν και παραμένει διάφανη.

Για περισσότερες πληροφορίες και προμήθεια του υλικού στο http://www.greekponds.gr/ecology

 

 

 

 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως είναι μια πολύ δημιουργική ιδέα για τα παιδιά διότι «περίεργα» καθώς είναι από τη φύση τους, θα εξερευνήσουν και θα απολαύσουν τη λειτουργία του θαυμαστού κόσμου ενός μικρού υδρόβιου οικοσυστήματος!

 Η ενασχόληση των παιδιών με εύκολα και μικρά τέτοια οικοσυστήματα τα βοηθά να καταλάβουν την αλυσίδα της ζωής. Έχοντας ένα τέτοιο AQUA kit , έχει τη χαρά να παρατηρεί τον κύκλο της ζωής και να φροντίζει κάτι δικό του. Στόχος των τέτοιων προτάσεων, είναι να καλλιεργούν την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία του παιδιού και να περιλαμβάνουν την απαλλαγή από το άγχος προσφέροντας τη δυνατότητα ενός φυσικού παιχνιδιού που ηρεμεί, ανανεώνει, αναζωογονεί, να παρέχει την αίσθηση καταφύγιου αν αφορά λιμνούλα ή και να προτρέπει σε περίσκεψη.

Η επαφή με το νερό έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως δρα καταπραϋντικά χαρίζοντας ευεξία, ηρεμία, ισορροπία αλλά είναι και εξάσκηση στην συνέπεια και πειθαρχεία των παιδιών (υιοθέτηση προγράμματος φροντίδας των «πρασίνων» φίλων μας)

Δίνει νόημα στην καθημερινότητα του

Η ενασχόληση &η συμμετοχή βοηθά να βλέπουν έμπρακτα το αποτέλεσμα της ενέργειας τους, και έτσι με την ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του ατόμου βελτιώνει και την αυτοεκτίμηση τους.