Οργανώσεις

Τα νέα των οργανώσεων

τοhttp://www.actionaid.gr/rss/rss.php?cat_id=27&la=1 δεν μπορεί να βρεθεί
Main Greenpeace RSS feed
Κατάρρευση Επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές
Αγαπητή/ε Ευρωβουλευτή,

αύριο, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, θα κληθείτε να ψηφίσετε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις ΑΠΕ. Ήδη έχετε λάβει κοινή επιστολή από τις Ευρωπαϊκές ΜΚΟ με συγκεκριμένες τροπολογίες τις οποίες καλείστε να στηρίξετε.

Όλες οι προτεινόμενες τροπολογίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας και την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση της χώρας μας στην καθαρή ενέργεια.

Ωστόσο, με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας η στήριξή σας ειδικότερα στις τροπολογίες 325 και 327. Αμφότερες αφορούν στη δυνατότητα των νοικοκυριών, δήμων και επιχειρήσεων να αυτοπαράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, χωρίς απαραίτητα το σύστημα ΑΠΕ να είναι στον χώρο κατανάλωσής τους, μέσω εικονικού (virtual) συμψηφισμού

Η δυνατότητα ‘εικονικής αυτοπαραγωγής’ (virtual net-metering ή virtual sharing) είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, κυρίως για τους εξής λόγους:

  1. Η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού διαμένει σε πολυκατοικίες, χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκό) για αυτοπαραγωγή. Σε αντίθεση δηλαδή με τους πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς το virtual net-metering το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χάνει de facto τη δυνατότητα να γίνει μικροπαραγωγός, μειώνοντας τις ενεργειακές του δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 4.700.00 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη και μόλις 42.000 στην Ελλάδα.
  2. Για τον παραπάνω λόγο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγινε η μόνη χώρα η οποία δημιούργησε νομοθεσία για την εικονική αυτοπαραγωγή. Αν δεν συμπεριληφθεί η δυνατότητα virtual net-metering στη νέα Κοινοτική Οδηγία, είναι εξαιρετικά πιθανόν η χώρα μας να αναγκαστεί να αλλάξει εκ των υστέρων την εθνική της νομοθεσία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ήδη πολλοί δήμοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στην εικονική αυτοπαραγωγή είτε για ιδιοκατανάλωση είτε για λόγους κοινωνικής πολιτικής, μέσω ειδικού προγράμματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανειών.
  3. Χωρίς το virtual net-metering, θα χαθεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά γενικότερα για τη γρήγορη προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας στη χώρα μας, σας καλούμε να ψηφίσετε τις σχετικές Τροπολογίες, ανεξάρτητα από τη γραμμή που θα λάβετε από τα Ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία ανήκετε.

Συγκεκριμένα, σας καλούμε να ψηφίστε:

-      SUPPORT AM 325.  If AM 325 is not adopted, SUPPORT AM 97.

-      SUPPORT AM 327.

Ελπίζουμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψετε το δικαίωμα των πολιτών στην παραγωγή της δικής τους καθαρής ενέργειας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με εκτίμηση,

 

Τάκης Γρηγορίου

Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας

Ελληνικό Γραφείο Greenpeace

expande Άνθρακας το χριστουγεννιάτικο δώρο στους ευρωπαίους πολίτες από τους υπουργούς ενέργειας
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας στήριξαν τον άνθρακα και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα αντί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χθεσινή συζήτηση για την αναμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Οι υπουργοί πρότειναν τη συνέχιση των επιδοτήσεων προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα. Αντίθετα, αποδυνάμωσαν σημαντικά τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες στήριζαν την ενεργειακή δημοκρατία, όπως είναι οι διατάξεις που αφορούν στις ενεργειακές κοινότητες και στο δικαίωμα των πολιτών να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Η Ελλάδα εξαρχής είχε τοποθετηθεί ενάντια σε κάθε περιορισμό στην επιδότηση ανθρακικών μονάδων.

Οι υπουργοί επιπλέον αγνόησαν το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αύξηση του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ ως το 2030, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές σε όλους ότι οι σημερινοί στόχοι είναι απελπιστικά χαμηλοί[1] σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Το λόμπι του άνθρακα θα πιστέψει ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν πρόωρα φέτος, χάρη στην απόφαση των υπουργών ενέργειας για απεριόριστη πρόσβαση σε επιδοτήσεις με χρήματα των καταναλωτών. Μπορεί μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας οι ηγέτες των κρατών να τονίζουν την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ωστόσο στους διαδρόμους των Βρυξελλών οι υπουργοί τους υπονομεύουν κάθε είδους κλιματική φιλοδοξία, κρατώντας τεχνητά στη ζωή τον βρόμικο άνθρακα”,

ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

Τα αμέσως επόμενα βήματα θα κρίνουν το μέλλον της ενεργειακής δημοκρατίας στην Ευρώπη. Πλέον εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να μας προστατέψουν από τις ίδιες μας τις κυβερνήσεις.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς υπονομεύει περαιτέρω την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν επαρκώς τις δημόσιες πληρωμές προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που προορίζονται για εφεδρεία. Εξίσου σημαντικά, οι υπουργοί αφαίρεσαν από το κείμενο το ανώτατο όριο των 550 γραμμαρίων CO2 / κιλοβατώρα που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μονάδες που θα δέχονται αυτές τις επιδοτήσεις[2]. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και οι πιο ρυπογόνες και μη αποδοτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούν να δέχονται δημόσιες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ ετησίως με σκοπό να παραμένουν τεχνητά οικονομικά βιώσιμες. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί ενέργειας αφαίρεσαν τις διατάξεις που όριζαν ότι τα νοικοκυριά έχουν το δικαίωμα να αποζημιώνονται σε δίκαιη τιμή για την ενέργεια που θα παράγουν και ότι θα πρέπει να προστατεύονται από επιβολή άδικων φόρων και χρεώσεων.

Τα επόμενα βήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την διαμόρφωση του τελικού θεσμικού πλαισίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη δική του θέση μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι υπουργοί ενέργειας αναμένεται να επικυρώσουν τη σημερινή απόφαση κατά τη διάρκεια της συνόδου της 26ης Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσoυν οι διαδικασίες του τριμερούς διαλόγου την άνοιξη. 


Σημειώσεις προς συντάκτες:

Δείτε φωτογραφίες από διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από τη Σύνοδο: https://www.flickr.com/photos/foeeurope/sets/72157661721656187

[1]https://newclimateinstitute.files.wordpress.com/2015/10/cobenefits-of-indcs-october-2015.pdf

[2] Με το κείμενο που συμφώνησαν οι υπουργοί ενέργειας, ο περιορισμός των 550 γρ.CO2/kWh θα ισχύσει για όλα τα νέα εργοστάσια άνθρακα που τίθενται σε λειτουργία μετά το 2025, ενώ για τα υφιστάμενα εργοστάσια μετά το 2035. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει η απαγόρευση να ισχύσει από το 2020 για νέα εργοστάσια.

expande Η ενεργειακή δημοκρατία γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα!
Μία νέα εποχή ξημερώνει για την Ελλάδα με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.) που κατατέθηκε στις 11/12 στη Βουλή.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος[1] για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα μέσω της συμμετοχής πολιτών, διαδικασία απαραίτητη για μία κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε 100% καθαρή ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες. Εξίσου σημαντικά, δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα: κυβέρνηση και ΔΕΗ θα μπορούν να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν μικροπαραγωγοί καθαρής ενέργειας ώστε να αποτελέσουν μέρος της ενεργειακής μετάβασης[2]Ήδη, αρκετοί δήμοι σε συνεργασία με την Greenpeace ετοιμάζουν σχέδια για σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων με σκοπό να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά στην επικράτειά τους[3].

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε απλούς πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς ΟΤΑ να δημιουργήσουν συμμετοχικά σχήματα τα οποία θα ενεργοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως παραγωγή και προμήθεια καθαρής ενέργειας, ιδιοκατανάλωση, επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση κ.α. Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για την ιδιοκατανάλωση μέσω της εικονικής αυτοπαραγωγής πλέον αφαιρεί σημαντικά εμπόδια για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία ήθελαν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό, όμως ήταν πρακτικά αδύνατο, είτε επειδή δεν είχαν διαθέσιμο χώρο στην οροφή τους είτε επειδή δεν τους ανήκε το ακίνητο. Με τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας θα μπορούν πλέον να τοποθετούν τα φωτοβολταϊκά τους σε διαφορετικό σημείο (π.χ. άλλο κτίριο, οικόπεδο κτλ) και να συμψηφίζουν την παραγωγή τους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δεν συμβαίνει συχνά η χώρα μας να πρωτοπορεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει την ευκαιρία σε τελικούς καταναλωτές να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ. Οι πολίτες έτσι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, μακριά από την παρωχημένη λογική των ορυκτών καυσίμων που τους περιορίζει σε παθητικούς καταναλωτές”,

ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

Πλέον η ΔΕΗ δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία ώστε να μην πρωταγωνιστήσει η ίδια στην κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας, παράλληλα βοηθώντας έμπρακτα τα ευάλωτα νοικοκυριά να καταπολεμήσουν οριστικά την ενεργειακή φτώχεια”,

συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace χαιρετίζει την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και την καλεί να ολοκληρώσει ταχύτατα το θεσμικό πλαίσιο με τη δημοσίευση των απαραίτητων υπουργικών και κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Δείτε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου

[2] Ήδη από το 2015 η Greenpeace έχει προτείνει σε κυβέρνηση και ΔΕΗ να εγκαταστήσουν δωρεάν φωτοβολταϊκά σε 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Με τις ενεργειακές κοινότητες πλέον μία τέτοια πολιτική είναι εκ των ων ουκ άνευ, μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και με πολύ μικρότερο κόστος. Η πρόταση αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία από την Greenpeace σε 8 ευάλωτα νοικοκυριά στη Ρόδο. Δείτε παράδειγμα από πραγματικό λογαριασμό μετά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

[3] Η Greenpeace έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Λάρισας ενώ ήδη βρίσκεται σε επαφή με αρκετούς δήμους της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

τοhttp://rss.news.yahoo.com/rss/tech δεν μπορεί να βρεθεί τοhttps://www.facebook.com/groups/174247155940747/ δεν μπορεί να βρεθεί
Δράσεις για τα πουλιά, για τη φύση, για σένα...
Κατάρρευση Τριήμερη εκδρομή: δέλτα έβρου - δαδιά - βιστωνίδα - πόρτο λάγος
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει στις 26-28 Ιανουαρίου 2018 μια νέα εξόρμηση στη Θράκη επικεντρώνοντας σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της χώρας, το Δέλτα του Έβρου, αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, στη λίμνη Βιστωνίδα, στο Πόρτο Λάγος και στο παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν στο Δέλτα του Νέστου.
expande Σημαντική επέκταση του Δικτύου NATURA 2000
Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας και κυρίως της θαλάσσιας έγινε με την επέκταση του δικτύου NATURA 2000. Στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών εντάσσονται 32 νέες περιοχές, ενώ επεκτείνονται 63 υφιστάμενες.
expande Συμμαχία 14 χωρών από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για την προστασία του Ασπροπάρη
Από την Ελλάδα και την Τουρκία, μέχρι τη Νιγηρία και το Τσαντ, η προστασία του παγκοσμίως απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη ενώνει 14 χώρες από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με ένα νέο διασυνοριακό Πρόγραμμα LIFE. Στη χώρα μας, τις σχετικές δράσεις έχουν αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς.

Γίνε Μέλος

Γίνε εθελοντής  του ΚΕΑΝ

 Ένα μεγάλο  μέρος της δράσης μας στηρίζεται και στη δική σου εθελοντική εργασία. Οι εθελοντές μας προσφέρουν αφιλοκερδώς από το χρόνο τους προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη.Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!

Αν είσαι άνω των 18 ετών μπορείς να μας βοηθήσεις συμμετέχοντας σε μία από τις παρακάτω ομάδες εθελοντών:

 

Δίκτυο Εθελοντών Πάρκου Τρίτση( ΤΡ)

To KEAN συντονίζει και υποστηρίζει το Δίκτυο Εθελοντών του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευασιθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης".

Με δεκάδες δράσεις: Δενδροφυτεύσεων, συντήρησης, ποτίσματος και καθαρισμού προσπαθούμε καθημερινά να αναδείξουμε και να προστατεύουμε το μεγαλύτερο Πάρκο της Αττικής.

Το κέντρο υποδοχής και συγκέντρωσης του Δικτύου Εθελοντών είναι στο χώρο του Natura Shop καθημερινά ανοιχτό με εθελοντές μας που είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν.

Το Τηλ επικοινωνίας του Δικτύου Εθελοντών του Πάρκου Τρίτση είναι:210 2323928

Ομάδα Εvents και δράσεων ( ΔΡ)

Η επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας και η προσπάθεια πολλαπλασιασμού της ιδέας του εθελοντισμού, της κοινωνικής συνοχής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της προστασίας του περιβάλλοντος χρειάζεται άτομα που το τους αρέσει η επαφή με τον κόσμο;

Μπορείς να γίνεις μαζί μας ο "πρεσβευτής" του ΚΕΑΝ σε εκστρατείες ενημέρωσης, μπαζαάρ, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

Αν η επαφή με τα παιδιά είναι κάτι που σε συναρπάζει. Ετοιμάσου να ξαναμπεις μαζί  με το ΚΕΑΝ στις σχολικές αίθουσες, σε κατασκηνώσεις, αθλητικά κέντρα και όπου άλλου συχνάζουν οι μικροί μας φίλοι όπου το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια τους.

Ομάδα Υποστήριξης Γραφείου στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα (ΥΠ)

Αν θες να γνωρίσεις από κοντά τις καθημερινές λειτουργίες μίας οργάνωσης και να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.Μπορείς να βρεθείς στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΑΝ στο Ίλιον. Οι ανάγκες μας εκεί είναι πολλές και ποικίλλες.Μπορείς να μας υπστηρίξεις στην καθημερινή λειτουργία μας  και να  ενσωματώθεις στον οργανισμό, 

Ομάδα Υποστήριξης Portal και Social Media (SΜ)

Είσαι από αυτούς που σου αρέσει να "ποστάρεις" συνεχώς; Μπες στην ομάδα υποστήριξης των Social Media του ΚΕΑΝ και προώθησε την επικοινωνία της οργάνωσης.Βοήθησε στην εξέλιξη των εκστατειών μας.

 Διάλεξε την ομάδα εθελοντικής εργασίας που ταιριάζει περισσότερο στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, συμπλήρωσε και στείλε μας την αίτηση εθελοντικής εργασίας, και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σου όταν προκύψει η αντίστοιχη ανάγκη.

 

Γίνε Εθελοντής στο ΚΕΑΝ

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Τομέας Ενδιαφέροντος

Υποστηριζόμενοι Φορείς

     

   

Facebook

facebook widget

......................