Οργανώσεις

Τα νέα των οργανώσεων

τοhttp://www.actionaid.gr/rss/rss.php?cat_id=27&la=1 δεν μπορεί να βρεθεί
Main Greenpeace RSS feed
Κατάρρευση Επείγουσα επιστολή Greenpeace - WWF σε βουλευτές για εξόρυξη υδρογονανθράκων
Με αφορμή τα σχέδια νόμου για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

27 Φεβρουαρίου 2018

Καλούμε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την  παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη «Θαλάσσια περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος» και στις χερσαίες περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «ΒΔ Πελοπόννησος», καθώς εγκλωβίζουν τη χώρα σε ένα εξαιρετικά ρυπογόνο και επικίνδυνο για ανθρώπους και περιβάλλον μοντέλο ανάπτυξης. Με τις συμβάσεις που βρίσκονται ενώπιόν σας, ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης της χώρας, τόσο χερσαίας όσο και θαλάσσιας, δεσμεύεται από τις παραχωρήσεις.

Η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις τοπικές οικονομίες. Σε αντίθεση με κάποιες αδιευκρίνιστες εκτιμήσεις που επικαλούνται με ευκολία οι αιτιολογικές εκθέσεις και οι στρατηγικές εκτιμήσεις που έχουν προηγηθεί, η  εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην πραγματικότητα μονοπωλεί την οικονομική ζωή των περιοχών αυτών, δημιουργεί σχέση εξάρτησης από τις δραστηριότητες που πλαισιώνουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, συγκρούεται με υφιστάμενες δραστηριότητες (όπως ο τουρισμός) και υπονομεύει κάθε προοπτική για ζωντανές, καινοτόμες, ευπροσάρμοστες, ανθεκτικές  και υγιείς τοπικές οικονομίες. Είναι χαρακτηριστικό πιο προχωρημένες συμβάσεις, όπως αυτή της περιοχής «Ιωαννίνων», προκαλούν ήδη έντονες τοπικές αντιδράσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο μάλιστα έχει ξεκινήσει χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων. 

Ειδικά οι συμβάσεις που έχουν τεθεί στην κρίση της Βουλής των Ελλήνων,

 • Επιτρέπουν την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων μέσα σε πολύτιμους βιοτόπους του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Είναι δυνατόν μέσα σε εθνικά πάρκα και περιοχές του Δικτύου Natura 2000 να ισχύουν δεκάδες ρυθμίσεις δραστηριοτήτων, αλλά να μην απαγορεύεται η εξαιρετικά επικίνδυνη εξόρυξη υδρογονανθράκων;
 • Επιτρέπουν χωρίς καν να περιορίζουν την υδραυλική ρηγμάτωση (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale gas) και βιτουμενιούχων σχιστόλιθων (shale oil). Παρά την έγγραφη απάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας προς τις οργανώσεις μας ότι «το ζήτημα fracking [στην Ήπειρο] δεν υπάρχει ως πραγματικό ενδεχόμενο», καθώς δεν υπάρχουν «οι τεχνικές προϋποθέσεις», εντούτοις η αλήθεια είναι μια: στην Ελλάδα, το fracking δεν απαγορεύεται ρητά, ούτε καν σε προστατευόμενες περιοχές.
 • Δεν προβλέπουν τη στοιχειώδη υποχρέωση υποβολής της φάσης των σεισμικών ερευνών σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε καν εντός περιοχών Natura 2000. Είναι προφανές πως στόχος είναι η έρευνα και εκμετάλλευση με το μικρότερο κόστος για τις εταιρείες εξόρυξης, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.
 • Διαιωνίζουν το καθεστώς αδιαφάνειας στον κλάδο των εξορύξεων, καθώς δεν προβλέπουν καν τη δημοσιοποίηση των Good Oilfield Practices, στις οποίες οι συμβάσεις παραπέμπουν συνέχεια.
 • Δεν προβλέπουν τίποτα απολύτως για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου κοινωνικής εποπτείας της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής δραστηριότητας με ευρεία συμμετοχική διαδικασία.
 • Δεν υπάρχει η παραμικρή εποπτεία: οι αιτιολογικές εκθέσεις ομολογούν ανερυθρίαστα ότι ο εποπτευόμενος (Μισθωτής) «θα υποχρεούνται στην καταβολή συγκεκριμένου ποσού ετησίως, για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού» των εποπτευόμενων φορέων του (Δημοσίου/ΕΔΕΥ).
 • Δεν δίνουν καμία εικόνα οικονομικής ωφέλειας για τη χώρα. Εκτός από την πρωτοφανή και σαρωτική διακινδύνευση σημαντικών φυσικών περιοχών και πολύτιμων πόρων που αποτελούν περιουσία με διαγενεακή αξία, τα οικονομικά των συμβάσεων δίνουν μια εικόνα αμφίβολων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία εξαρτώνται από το εισόδημα και τα κέρδη του μισθωτή.[1]
 • Δεν δίνουν καμία απολύτως εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στις ίδιες περιοχές, οι οποίες θίγονται σοβαρά από την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Οι πολύ φτωχής ποιότητας στρατηγικές μελέτες των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν ήδη εγκριθεί αναφέρουν ανερυθρίαστα ότι χωρίς εξορύξεις οι περιοχές αυτές μπορεί εμφανίσουν αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών και κατανάλωση αλκοόλ. Το πόσο σοβαρές είναι τέτοιες δηλώσεις που προφανώς στερούνται επιστημονικής βάσης αφήνεται στην προσωπική κρίση του καθενός. Αλήθεια όμως, στην πολύ σοβαρή περίπτωση ατυχήματος, πώς υπολογίζεται η επίδραση της καταστροφής στα εισοδήματα και στις τοπικές οικονομίες;

Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης της κλιματικής κρίσης που εξελίσσεται και επηρεάζει σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5oC, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα απαιτεί μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσπάθεια και αποτελεί ύψιστη ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Η κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης θα τοποθετήσει το ελληνικό κοινοβούλιο στη λάθος μεριά της ιστορίας.

 

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς

Δημήτρης Ιμπραήμ, διευθυντής εκστρατειών, Greenpeace


[1] Όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο που αφορά τη θαλάσσια περιοχή 2 του Ιονίου, επί του κρατικού προϋπολογισμού προκύπτει «απώλεια δημοσίων εσόδων, από τις παρεχόμενες στον Μισθωτή ή σε κάθε Συμμισθωτή φορολογικές απαλλαγές των πράξεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, καθώς και των παραγόμενων Υδρογονανθράκων, των συναπτόμενων συμβάσεων και των δανειακών συμβάσεων».

Η επιστολή εδώ >>

 

expande Αίτημα για αυτοψία σε περιοχή σεισμικής έρευνας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα
Με κοινή τους επιστολή προς το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Ηπείρου, το WWF Ελλάς, η Greenpeace, και η Πρωτοβουλία ζητούν τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει στα Ιωάννινα στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Προς:

 1. Δημήτρη Δερματά, Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ
 2. Κωνσταντίνα Μήτσιου, Προϊσταμένη, Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος

 1. Πηνελόπη Μπολάνου, Προϊσταμένη, ΓΔ Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου

 

                        Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018

Θέμα: Αίτημα για αυτοψία σε περιοχή σεισμικής έρευνας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα

Με το παρόν έγγραφο, αιτούμαστε τη διενέργεια από τις υπηρεσίες σας ελέγχου σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, όπου σύμφωνα με τα παρακάτω στοιχεία έχουν ξεκινήσει εργασίες ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή Ιωαννίνων (εφεξής Σύμβαση), ο Μισθωτής υποχρεούται, μεταξύ άλλων,

«να εκτελεί τις Εργασίες Πετρελαίου σε πλήρη συμμόρφωση με:

(i) την Περιβαλλοντική Νομοθεσία

(ii) την εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)…

(iv) κάθε τυχόν πρόσθετο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης…

σύμφωνα με το παρόν άρθρο και τους Κανόνες Επιστήμης και Τέχνης Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργασίες αυτές παρακολουθούνται καταλλήλως» (όρος 12.2 (β) της παραπάνω Σύμβασης, όπως κυρώθηκε από τον ν. 4300/2014).

Ως «περιβαλλοντική νομοθεσία», για τις ανάγκες της Σύμβασης, ορίζεται η «ισχύουσα στην Ελλάδα νομοθεσία, αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα» (προοίμιο της Σύμβασης, όπου παρατίθενται οι «ορισμοί»). 

Επιπροσθέτως, κατά τη σύμβαση,

«ο Μισθωτής δεσμεύεται για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης να προβαίνει σε κάθε απαιτούμενα και κατάλληλα μέτρα

(α) για την πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων της κείμενης Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

(β) για την αποτροπή περιβαλλοντικής ζημίας στην Συμβατική Περιοχή, και σε γειτονικές ή απομακρυσμένες περιοχές, που προκαλείται από τις Εργασίες Πετρελαίου» (όρος 12.3 της Σύμβασης).»

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 1650/1986, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 

«Αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων είναι:

(α) η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2947/2001 (Α` 228), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για κάθε περίπτωση διενέργειας περιβαλλοντικής επιθεώρησης,

(γ) οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής αρμοδιότητας τους, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του έργου ή της δραστηριότητας,

(δ) τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής αρμοδιότητάς τους».

Κατά συνέπεια, οι εργασίες έρευνας που εκτελούνται αυτή την στιγμή στη χερσαία περιοχή Ιωαννίνων αποτελούν «δημόσιο ή ιδιωτικό έργο ή δραστηριότητα που υπάγεται στις διατάξεις περί προστασίας περιβάλλοντος», για το οποίο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου μπορούν να διενεργούν αυτοψίες και να προβαίνουν σε ελέγχους. Ειδικότερα δε όπως αναφέρεται στο άρθ. 9 παρ. 4 ν. 2947/2001 (Α’ 228), οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μπορούν να «προβαίνουν σε ελέγχους και μετρήσεις, καθώς και στη συλλογή κάθε χρήσιμου κατά την κρίση τους στοιχείου για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Υ.Ε.Π.». Περαιτέρω, να διενεργούν «έκτακτες περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις … προκειμένου να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατόν σοβαρές περιβαλλοντικές καταγγελίες ή συμβάντα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης» (άρθ. 20 παρ. 14 ν. 4014/2011).

Συμβάντα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ενόψει των παραπάνω διατάξεων, αλλά και γενικότερα της Σύμβασης και της υπόλοιπης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα θέλαμε να εκθέσουμε τα παρακάτω «συμβάντα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Τα παρακάτω συμβάντα αφορούν γεωτρήσεις σε μικρή απόσταση με χρήση εκρηκτικών. Τα συμβάντα καταγράφηκαν από ομάδες της Πρωτοβουλίας κατά της Έρευνας και Εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και της Greenpeace, οι μαρτυρίες των οποίων βρίσκονται στη διάθεσή σας, εφόσον ζητηθούν. Κάθε ένα από τα συμβάντα έχει φωτογραφηθεί. Το σχετικό υλικό επισυνάπτεται στην ηλεκτρονική αποστολή του παρόντος εγγράφου. Μετά τις περιγραφές των συμβάντων, καταγράφονται οι προβλέψεις της ΣΜΠΕ ή του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Δράσης  που τα διέπουν.

Συμβάν 1: Γεωτρητικές εργασίες

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, στην περιοχή Αϊ Λιάς Κουρέντων του Δήμου Ζίτσας, διεξάγονταν εργασίες γεωτρήσεων σε ιδιωτικό χωράφι. Οι αποστάσεις μεταξύ των διαδοχικών γεωτρήσεων ήταν από 2 έως 4 μέτρα. Κάτοικος του χωριού διαπίστωσε τις εργασίες και έσπευσε να ρωτήσει τα μέλη του συνεργείου εάν έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες. Ο παρών στο συμβάν υπεύθυνος του συνεργείου παραδέχθηκε πως είχε γίνει λάθος στο σημείο των συγκεκριμένων γεωτρήσεων και πρόσθεσε πως δεν είχαν την προβλεπόμενη γραπτή συναίνεση από τους ιδιοκτήτες. Το συμβάν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Συμβάν 2: Εργασίες με χρήση εκρηκτικών

Στις 14 Ιανουαρίου, στην περιοχή Λευκοθέας (συντεταγμένες: 6481: N 39.67781, E 20.67992), κάτοικοι της γύρω περιοχής διαπίστωσαν εργασίες από συνεργείο περίπου 40 ατόμων, το οποίο φαινόταν να διενεργεί γεωτρήσεις και προετοιμασίες για γόμωση. Διαπιστώθηκαν δεκάδες γεωτρήσεις κατά μήκος του λόφου με αποστάσεις μεταξύ αυτών μικρότερες των 4 μέτρων. Επίσης υπήρχαν δυο μεγάλα μηχανήματα, μάλλον γεωτρύπανα (έμοιαζαν με μπουλντόζες), τα οποία δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφηκε σε βίντεο.

Κατά τον όρο 12.2. (ε) της Σύμβασης Μίσθωσης [όπως κυρώθηκε με τον ν. 4300/2014 (Α’ 222)], «ο Μισθωτής υποχρεούται: … να μεριμνά ώστε η τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης κατά την εκτέλεση των Εργασιών Πετρελαίου, όπως η ΣΜΠΕ, οι ΑΕΠΟ ή τα ΣΠΔ, και τα σχετιζόμενα με αυτά έγγραφα, να είναι διαθέσιμα στο προσωπικό και τους εργολάβους και τους υπεργολάβους για να έχουν επαρκή και ορθή γνώση των μέτρων και μεθόδων περιβαλλοντικής προστασίας…».

Επίσης, κατά τον όρο 9.4 και το Παράρτημα Δ της Σύμβασης Μίσθωσης, οι ερευνητικές γεωτρήσεις απαιτούν τη συναίνεση του εκμισθωτή, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Περαιτέρω, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Ιωάννινα» (ΣΜΠΕ-Ι), ο σχεδιασμός των έργων έρευνας «συνοδεύεται από τεκμηρίωση συμμόρφωσης» (όρος Β.ΙΙ.5), και απαιτεί «αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων» όσον αφορά τα σημεία των ερευνητικών γεωτρήσεων (όρος Β.ΙΙ.6.1). Σε κάθε περίπτωση, οι «σεισμικές διασκοπίσεις του υπεδάφους («σεισμικές έρευνες») οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάγονται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP)» (όρος Β.ΙΙ. 3).  Αυτήν την στιγμή, δεν είναι γνωστό αν έχει αξιολογηθεί και έχει γίνει αποδεκτό  κάποιο παρόμοιο Σχέδιο (όρος Β.ΙΙ. 3, τελευταίο εδάφιο της παραπάνω κ.υ.α.). Σύμφωνα με κείμενο που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και φέρει τον τίτλο «Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) Χερσαία Σεισμική Έρευνα (ΧΣΕ) στην περιοχή «Ιωάννινα» της Περιφέρειας Ηπείρου», αναφέρον τα εξής: «[τ]ο διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών ερευνητικών γεωτρήσεων αναμένεται να είναι της τάξης των 50 μ., η οποία κατά περίπτωση μπορεί να γίνεται, είτε 25 μ. (σε περιπτώσεις που απαιτείται πύκνωση), είτε 100 μ. σε περιπτώσεις που μπορεί να διενεργηθεί η έρευνα και με αραιότερα διαστήματα ή σε περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί…» (σελ. 33/304).

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ανωτέρω περιστατικών, και ιδίως την εξαιρετικά σοβαρή περιβαλλοντική διάσταση κάθε επόμενης εργασίας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, σας καλούμε να διενεργήσετε τα κατά τον νόμο δέοντα για τον έλεγχο της νομιμότητας των εργασιών αυτών. Ειδικότερα, παρακαλούμε να διερευνηθεί εάν υπάρχει απόφαση έγκρισης οποιουδήποτε ΠΣΔ, εάν υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση συμμόρφωσης για τις καταγγελλόμενες ενέργειες, εάν έχουν αξιολογηθεί εναλλακτικές λύσεις για τα σημεία αυτά, εάν υπάρχει η συναίνεση του εκμισθωτή (ελληνικού δημοσίου), και εάν έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των γεωτρήσεων.

Παρακαλούμε επίσης την Περιφέρεια Ηπείρου να μας ενημερώσει εγγράφως για τη σύνθεση του    Kλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος του τρέχοντος εξαμήνου, δεδομένου ότι απόφαση συγκρότησης ΚΕΠΠΕ της περιφέρειας δεν υπάρχει αναρτημένη στη «Διαύγεια».

 

Με εκτίμηση,

                                                                                                       

Θεοδότα Νάντσου,

Επικεφαλής πολιτικής

WWF Ελλάς

Κώστας Τάσης,

Χημικός μηχανικός, Εκπρόσωπος

Πρωτοβουλία κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Δημήτρης Ιμπραήμ,

Υπεύθυνος εκστρατειών

Greenpeace

 

 

 Κοινοποίηση:

-        Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη

-        Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου

-        Γραφείο Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη

Δες την κοινή επιστολή εδώ >>

expande VW, αχυράνθρωποι και εταιρική ντροπή

Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία VW συνελήφθη “στα πράσα” πριν από μερικά χρόνια (2015), να έχει εισάγει ειδικό λογισμικό το οποίο έδειχνε μειωμένες εκπομπές ρύπων σε συνθήκες τεστ στους πετρελαιοκινητήρες της. Με αυτόν τον τρόπο, τα αυτοκίνητα της εταιρείας μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αγορά των Η.Π.Α., η οποία χαρακτηρίζεται από αυστηρότερα όρια εκπομπών σε σχέση με την Ε.Ε. Ξέσπασε διεθνές σκάνδαλο που οδήγησε σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις αλλά και… αλλαγές στην ευρωπαϊκή σχετική νομοθεσία (για τις εκπομπές αυτοκινήτων) ώστε να είναι συμβατή με τα χρονοδιαγράμματα και τον προγραμματισμό της VW και άλλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών!!! 

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το αποτέλεσμα της κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων στην Ε.Ε. αναμένεται να προκαλέσει περίπου 1.200 πρόωρους θανάτους.

Τώρα αποκαλύφθηκε ότι η VW εμπλέκεται σε πειράματα (σε ζώα και ανθρώπους). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πειράματα έγιναν σε πιθήκους και σε ανθρώπους από ινστιτούτο (EUGT) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW, Daimler και BMW. Όπως μάθαμε από εκπροσώπους πανεπιστημιακής κλινικής, τα εν λόγω πειράματα αφορούσαν 25 άτομα (άνδρες και γυναίκες)που είχαν εισπνεύσει Διοξείδιο του Αζώτου για αρκετές ώρες!!!

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σκοπός του ινστιτούτου ήταν να ελέγξει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012 να κατονομάσει ως καρκινογόνες τις εξατμίσεις των πετρελαιοκινητήρων…

Σήμερα, οι τρεις εμπλεκόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες έσπευσαν αμέσως μετά τη διαρροή των σχετικών πληροφοριών (τα πειράματα έγιναν μεταξύ 2012 και 2015) να καταδικάσουν τα πειράματα μετά βδελυγμίας, χαρακτηρίζοντας ως λάθος τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Ίσως η συνέχεια να φέρει και νέες, πιο γαργαλιστικές και εξοργιστικές αποκαλύψεις. Ίσως να φέρει και κάποιες παραιτήσεις (συχνά συνοδευόμενες με υψηλά μπόνους για τους “γενναίους που το πήραν επάνω τους”). Αυτό που δεν φαίνεται να φέρνει πάντως είναι έστω και ψιχία εταιρικής υπευθυνότητας από το σύνολο της βιομηχανίας.

Θα περίμενε κάποιος από τους δεκάδες φορείς που ασχολούνται, διαφημίζουν και διατυμπανίζουν τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μία δήλωση ή ενέργεια του τύπου “δεν πάει άλλο”. Ένα μήνυμα που να δείχνει με σαφή τρόπο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι πια αποδεκτές. Η κατ’ επανάληψη παραπλάνηση δεν ξεπλένεται με μία χορηγία σε δράσεις για παιδιά ή με την υπόσχεση νέων ηλεκτρικών μοντέλων αυτοκινήτων.

Στο δια ταύτα:

Οι πολιτικές ηγεσίες και οι θεσμοί φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι προστασίας των δικαιωμάτων μας. Έχουν ίσως μία τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν είναι αχυράνθρωποι, ότι θα στήσουν τους υπεύθυνους στον τοίχο, ότι θα διασφαλίσουν την αμερόληπτη λειτουργία των κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ταυτόχρονα, όσο ο εταιρικός κόσμος μένει σιωπηλός παρατηρητής, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όσο οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν πολιτικές και πολιτικούς απρόθυμους να δυσαρεστήσουν τη βιομηχανία, να αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στην κοινωνία, να οργανώνονται φιέστες αυτοθαυμασμού εταιρειών με πανάκριβα προγράμματα εταιρικής ευθύνης, τόσο η εμπιστοσύνη τους προς την πολιτεία και τα συστήματα ελέγχου θα καταβαραθρώνεται….

Ναι, όλα αυτά επιτείνουν το κλίμα μηδενισμού και πόλωσης που ζούμε σήμερα. 

Υ.Γ. Η εταιρεία διέψευσε οποιαδήποτε σχέση με πειράματα σε ζώα, αφού κάτι τέτοιο αντιτίθεται σε σχετική πολιτική της…

τοhttp://rss.news.yahoo.com/rss/tech δεν μπορεί να βρεθεί τοhttps://www.facebook.com/groups/174247155940747/ δεν μπορεί να βρεθεί
Δράσεις για τα πουλιά, για τη φύση, για σένα...
Κατάρρευση Παροχή εξοπλισμού στα Δασαρχεία της Ηπείρου για την αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ χορήγησε καταψύκτες στα τρία Δασαρχεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Μετσόβου και Κόνιτσας), ως συνέχεια της κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων
expande Περιοχές Natura της Κρήτης: Ιστορίες χιλιάδων ετών
Tο εκπαιδευτικό υλικό «Περιοχές Natura της Κρήτης: ιστορίες χιλιάδων ετών» σχεδιάστηκε με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των προστατευόμενων περιοχών τόσο για τη φύση, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιοποικιλότητας.
expande Σχολικά «Χελιδονίσματα» 2019: Υποδεχόμαστε τα χελιδόνια με μια φωλιά!
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, προσκαλεί για άλλη μια χρονιά, τις σχολικές ομάδες να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χελιδονίσματα» στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», φτιάχνοντας φωλιές από πηλό.

Γίνε Μέλος

Γίνε εθελοντής  του ΚΕΑΝ

 Ένα μεγάλο  μέρος της δράσης μας στηρίζεται και στη δική σου εθελοντική εργασία. Οι εθελοντές μας προσφέρουν αφιλοκερδώς από το χρόνο τους προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη.Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!

Αν είσαι άνω των 18 ετών μπορείς να μας βοηθήσεις συμμετέχοντας σε μία από τις παρακάτω ομάδες εθελοντών:

 

Δίκτυο Εθελοντών Πάρκου Τρίτση( ΤΡ)

To KEAN συντονίζει και υποστηρίζει το Δίκτυο Εθελοντών του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευασιθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης".

Με δεκάδες δράσεις: Δενδροφυτεύσεων, συντήρησης, ποτίσματος και καθαρισμού προσπαθούμε καθημερινά να αναδείξουμε και να προστατεύουμε το μεγαλύτερο Πάρκο της Αττικής.

Το κέντρο υποδοχής και συγκέντρωσης του Δικτύου Εθελοντών είναι στο χώρο του Natura Shop καθημερινά ανοιχτό με εθελοντές μας που είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν.

Το Τηλ επικοινωνίας του Δικτύου Εθελοντών του Πάρκου Τρίτση είναι:210 2323928

Ομάδα Εvents και δράσεων ( ΔΡ)

Η επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας και η προσπάθεια πολλαπλασιασμού της ιδέας του εθελοντισμού, της κοινωνικής συνοχής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της προστασίας του περιβάλλοντος χρειάζεται άτομα που το τους αρέσει η επαφή με τον κόσμο;

Μπορείς να γίνεις μαζί μας ο "πρεσβευτής" του ΚΕΑΝ σε εκστρατείες ενημέρωσης, μπαζαάρ, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

Αν η επαφή με τα παιδιά είναι κάτι που σε συναρπάζει. Ετοιμάσου να ξαναμπεις μαζί  με το ΚΕΑΝ στις σχολικές αίθουσες, σε κατασκηνώσεις, αθλητικά κέντρα και όπου άλλου συχνάζουν οι μικροί μας φίλοι όπου το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια τους.

Ομάδα Υποστήριξης Γραφείου στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα (ΥΠ)

Αν θες να γνωρίσεις από κοντά τις καθημερινές λειτουργίες μίας οργάνωσης και να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.Μπορείς να βρεθείς στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΑΝ στο Ίλιον. Οι ανάγκες μας εκεί είναι πολλές και ποικίλλες.Μπορείς να μας υπστηρίξεις στην καθημερινή λειτουργία μας  και να  ενσωματώθεις στον οργανισμό, 

Ομάδα Υποστήριξης Portal και Social Media (SΜ)

Είσαι από αυτούς που σου αρέσει να "ποστάρεις" συνεχώς; Μπες στην ομάδα υποστήριξης των Social Media του ΚΕΑΝ και προώθησε την επικοινωνία της οργάνωσης.Βοήθησε στην εξέλιξη των εκστατειών μας.

 Διάλεξε την ομάδα εθελοντικής εργασίας που ταιριάζει περισσότερο στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, συμπλήρωσε και στείλε μας την αίτηση εθελοντικής εργασίας, και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σου όταν προκύψει η αντίστοιχη ανάγκη.

 

Γίνε Εθελοντής στο ΚΕΑΝ

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Τομέας Ενδιαφέροντος

Υποστηριζόμενοι Φορείς

     

   

Facebook

facebook widget

......................