Οργανώσεις

Τα νέα των οργανώσεων

τοhttp://www.actionaid.gr/rss/rss.php?cat_id=27&la=1 δεν μπορεί να βρεθεί
Main Greenpeace RSS feed
Κατάρρευση Κλιματικές αλλαγές ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;

Νοέμβρης 2017. Μάνδρα Αττικής. Πλημμύρες, μπαζωμένα ρέματα, 23 νεκροί, εικόνες βιβλικής καταστροφής, αλληλοκατηγορίες για την απονομή ευθυνών με τη σταθερή επωδό του “παραλάβαμε καμένη γη”.

Χάρτες με μπαζωμένα ρέματα, νομιμοποιήσεις κατασκευών μέσα σε ρέματα με απόλυτη κοινωνική συναίνεση, εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων και ποταμοί λάσπης, αγριεμένη φύση, σπίτια και περιουσίες στο έλεος του νερού και της λάσπης. Χαμένες ζωές, αγωνία για τους αγνοούμενους, πέρασαν όλα μπροστά από τα μάτια μας, ενώ συνεχίζαμε να μετράμε απώλειες.

Κάπου εκεί, εμφανίστηκε τύπου “λαγός από το καπέλο” η επιχειρηματολογία περί κλιματικής αλλαγής, σε μια εξαιρετικά βολική της έκδοση (αυτή ακριβώς που συγκαλύπτει τις εγκληματικές αμέλειες και τις ολιγωρίες).

Οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές που δεν προχωρούν στα απαραίτητα βήματα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εντοπίζουν σε αυτή τον κύριο υπαίτιο για την καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής! Οι ίδιοι άνθρωποι που παραμένουν προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα και αρνούνται κάθε γενναίο μέτρο για την απεξάρτηση από αυτά, όπως και τη στροφή σε εξοικονόμηση και καθαρή ενέργεια, κατηγορούν την κλιματική αλλαγή ως υπεύθυνη για τους τόνους λάσπης που έντυσαν στα μαύρα την Δυτική Αττική. Μεμονωμένα!

quote

Κύριοι, επιτέλους αποφασίστε: ή με τον αστυφύλαξ ή με τον χωροφύλαξ. Στη μεν πρώτη περίπτωση (όπου πληρώνουμε παλιές αμαρτίες), δεν έχετε παρά να υλοποιήσετε άμεσα τα απαραίτητα έργα και πολιτικές. Στη δε δεύτερη περίπτωση (αυτή της κλιματικής αλλαγής), δεν έχετε παρά να προχωρήσετε σε αναγκαίες εθνικές πολιτικές για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Πολιτικές που επιπλέον στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισορροπία. Πολιτικές που περιλαμβάνουν – πρώτα από όλα – χρονοδιαγράμματα για στροφή σε οικονομία μηδενικού άνθρακα. Ούτε Πτολεμαΐδα V, ούτε νέους πετρελαϊκούς σταθμούς στα νησιά, ούτε οικόπεδα για εξερεύνηση και άντληση πετρελαίου σε στεριά και θάλασσα. Μόνο καθαρή ενέργεια, εξηλεκτρισμός μεταφορών, αλλαγές σε γεωργία και κτηνοτροφία με σημαντική μείωση στην κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, μείωση των απορριμάτων από συσκευασίες, αλλαγές σε βιομηχανία, εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται μία ειλικρινής συγγνώμη, συνοδευόμενη από χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα μέτρα τόσο για το καθάρισμα και την προστασία των ρεμάτων από επόμενα μπαζώματα, όσο και για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το τριήμερο πένθος, συνοδευόμενο από συνέχιση της ίδιας απαράδεκτης, οπισθοδρομικής, ακριβής και επικίνδυνης ενεργειακής πολιτικής, αποτελεί ύβρι και υποκρισία.

Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση και επί ματαίω. Ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως έντονες και απότομες βροχοπτώσεις) αναμένεται να παρατηρούνται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα (και καταστροφικά). Αν όντως σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, δεν αρκούν δηλώσεις. Χρειάζονται επειγόντως μέτρα, πολιτικές και συνέπεια. Μέχρι στιγμής απουσιάζουν και τα τρία.

expande Μια γιορτή δημιουργίας
Αυτές τις γιορτές, κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Η Greenpeace, σε συνεργασία με την Fashion Revolution Greece, διοργανώνει το Make Something Day, μία εκδήλωση που λέει “Όχι” στον καταναλωτισμό και “Ναι” στη δημιουργία.

make something

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, ώρες 11:00-15:00, στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Όσοι θα ήθελαν να παρευρεθούν, μπορούν να κρατήσουν τη θέση τους στον παρακάτω σύνδεσμο: http://act.gp/MakeSmthngAthens. Θα στηθεί ένα “εργαστήριο παραγωγής δώρου”, που θα αφορά την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τη δημιουργία προϊόντων που μπορούν να δοθούν ως δώρα, όπως όμορφες τσάντες ή μαξιλαράκια.

Το Make Something Day πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Make Something Week και είναι μία παγκόσμια γιορτή δημιουργίας που οργανώνει η Greenpeace με 85 δράσεις σε όλο τον κόσμο, με στόχο να προωθήσει τη δημιουργικότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη συνεργασία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει νέες δεξιότητες ή να βελτιώσει όσες ήδη έχει, να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να φτιάξει κάτι ξεχωριστό με τεχνικές όπως η επαναχρησιμοποίηση, η επιδιόρθωση και η κατασκευή. Η ουσία δεν είναι τα προϊόντα αλλά η διαδικασία του να μοιράζεσαι, και να καταλάβεις ότι η εμπειρία που θα σου μείνει είναι πιο σημαντική από το προϊόν.

Τα ψώνια είναι πλέον μία δραστηριότητα που έχει αντικαταστήσει πολλές άλλες, όπως να φτιάχνουμε κάτι με τα ίδια μας τα χέρια, να το μοιραζόμαστε με άλλους και να έχουμε πραγματική επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτά δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή μας κι όχι ο καταναλωτισμός. Η φετινή εορταστική χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι η ιδανική στιγμή για ένα τέτοιο πρότζεκτ, αφού είναι η εποχή που θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας και να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί τους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.greenpeace.gr

http://act.gp/MakeSmthngAthens

expande Ενημέρωση για τις υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού ρουθηνίου-106
Η Ρώσικη Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία Roshydromet, μετά από αίτημα της Greenpeace, δημοσίευσε την Τρίτη στοιχεία που δείχνουν ότι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις του ραδιενεργού ρουθηνίου-106 είχαν ανιχνευθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη κοντά στο συγκρότημα επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της Rosatom, Mayak, στα Νότια Ουράλια.

Αυτά τα στοιχεία συμπίπτουν με προηγούμενα ευρήματα του Γαλλικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire – IRSN) και του Γερμανικού Οργανισμού για την προστασία της ακτινοβολίας (Bundesamt für Strahlenschutz – BfS).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Greenpeace στην Ρωσία ετοιμάζει να στείλει επιστολή προς το γραφείο εισαγγελέα με το αίτημα έρευνας για ενδεχόμενη απόκρυψη διαρροής ραδιοϊσοτόπων, καθώς και δημοσίευση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος. Απαιτεί επίσης τον έλεγχο του υφιστάμενου συστήματος παρακολούθησης ραδιονουκλεϊδίων, κυρίως για το αν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για πιθανά ατυχήματα, αλλά και κατά πόσο η δημόσια υγεία γύρω από την περιοχή της πιθανής διαρροής Ρουθηνίου-106 ήταν επαρκώς προστατευμένη.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – IAEA), στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, συγκεντρώσεις Ρουθηνίου-106 εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Ο Γερμανικός Οργανισμός (BfS) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη πηγή των εκπομπών αυτής της ουσίας είναι τα Νότια Ουράλια. Ο Γαλλικός Οργανισμός (IRSN) επιβεβαίωσε αυτό το συμπέρασμα.

Η Rosatom αρχικά αμφισβήτησε τα συμπεράσματα, αναφέροντας ότι κατά την περίοδο 25 Σεπτεμβρίου με 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας αερολυμάτων που πραγματοποίησε η Roshydromet, δεν εντοπίστηκε ρουθήνιο-106 παρά μόνο σε μία περιοχή – την Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, τα δεδομένα που δημοσίευσε ο οργανισμός την Τρίτη μετά από αίτημα του ρωσικού γραφείου της Greenpeace, είναι πιο ολοκληρωμένα.

Η έκθεση της Roshydromet για τον Σεπτέμβριο δείχνει ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ρουθηνίου-106 βρέθηκαν σε τοποθεσίες γύρω από το συγκρότημα Mayak στην περιοχή Chelyabinsk στα Νότια Ουράλια. Το Mayak είναι ένα στρατιωτικό και πολιτικό συγκρότημα που, μεταξύ άλλων, επανεπεξεργάζεται εξαντλημένο πυρηνικό καύσιμο και διάφορες μορφές ραδιενεργών αποβλήτων.

Εκτός αυτού, η Roshydromet ανέφερε επίσης ότι την εποχή εκείνη οι ατμοσφαιρικές συνθήκες βοήθησαν τη μεταφορά μεγάλων αέριων μαζών με ρύπους από τα Νότια Ουράλια στην Μεσόγειο και μέχρι την Βόρεια Ευρώπη. Κάτι που προηγουμένως είχε επίσημα αρνηθεί.

Λόγω του σχετικά μικρού χρόνου ημιζωής του ενός έτους, το ρουθήνιο-106 υπάρχει μόνο ως ανθρωπογενής ουσία που υπό κανονικές συνθήκες δεν εντοπίζεται στην ατμόσφαιρα. Ακόμα και μία μικρή συγκέντρωση καταδεικνύει περίπτωση διαρροής. Η Roshydromet αξιολόγησε τον δείκτη του ρουθηνίου-106 στα δείγματα αέρα και στα δείγματα των ραδιενεργών καταλοίπων ως ‘εξαιρετικά υψηλά’ και με ‘υψηλά επίπεδα ρύπανσης’.

Ο Γαλλικός Οργανισμός (IRSN) εκτιμά ότι η αρχική διαρροή θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλή όσο 100-300 TeraBequeres, 10.000 φορές παραπάνω από το ετήσιο επιτρεπόμενο όριο του συνδυασμού των εκπομπών ρουθηνίου-106 και του προϊόντος διάσπασης του, ροδίου-106. Ο Γαλλικός Οργανισμός (IRSN) ανέφερε ότι τέτοιες διαρροές πρέπει να οδηγήσουν σε μέτρα προστασίας για ανθρώπους σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Μία έκτακτη διαρροή ρουθηνίου θα μπορούσε να συνδεθεί με τη διαδικασία της υαλοποίησης των πυρηνικών αποβλήτων. Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι τα υλικά που περιέχουν ρουθήνιο-106 τοποθετήθηκαν σε φούρνο μεταλλουργίας. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο συγκρότημα του Mayak. Ο Jan Haverkamp, ειδικός σύμβουλος του γραφείου της Greenpeace της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε: 

«To Mayak μοιάζει να είναι μία λογική πηγή για αυτή τη διαρροή, ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποκλείουν άλλες πιθανότητες, όπως ακόμη και το γειτονικό Καζακστάν. Είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό, και κυρίως να δούμε αν οι δυνητικά εκτεθειμένοι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη».
τοhttp://rss.news.yahoo.com/rss/tech δεν μπορεί να βρεθεί τοhttps://www.facebook.com/groups/174247155940747/ δεν μπορεί να βρεθεί
Δράσεις για τα πουλιά, για τη φύση, για σένα...
Κατάρρευση Πρόταση για την κήρυξη του πρώτου Τοπίου Άγριας Φύσης στην Ελλάδα
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης αναγνωρίζουν την αξία των ψηλότερων και επιβλητικότερων ορέων της νότιας Ελλάδας και ζητούν με ειδική έκθεσή τους την κήρυξη της κοιλάδας του Μόρνου και των τριών αλπικών βουνών που την περιβάλλουν (Οίτη-Γκιώνα-Βαρδούσια) ως το πρώτο «Τοπίο Άγριας Φύσης» της χώρας.
expande Προκήρυξη θέσης: Τοπικός Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Προγράμματος LIFE+ για την προστασία του Ασπροπάρη
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναζητά τοπικό συνεργάτη Επικοινωνίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με έδρα την περιοχή Τρικάλων - Καλαμπάκας, που θα εργαστεί για την προστασία του κρισίμως απειλούμενου με εξαφάνιση γύπα Ασπροπάρη. Ο/η συνεργάτης θα πρέπει να διαθέτει ικανότητες να επικοινωνήσει τους στόχους και τις δράσεις του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία του Ασπροπάρη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε τοπικούς φορείς και ομάδες χρηστών γης, στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό.
expande Φροντίζοντας έναν Κοκκινολαίμη τα Χριστούγεννα
Η Ορνιθολογική σας καλεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00, στο Πάρκο «Α.Τρίτσης», στην αίθουσα του Οινοποιείου, να φροντίσουμε τους Κοκκινολαίμηδες και τα άλλα μικροπούλια φτιάχνοντας ταΐστρες από ανακυκλώσιμα υλικά, που μπορεί να βρει ο καθένας εύκολα στο σπίτι του.

Γίνε Μέλος

Γίνε εθελοντής  του ΚΕΑΝ

 Ένα μεγάλο  μέρος της δράσης μας στηρίζεται και στη δική σου εθελοντική εργασία. Οι εθελοντές μας προσφέρουν αφιλοκερδώς από το χρόνο τους προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη.Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!

Αν είσαι άνω των 18 ετών μπορείς να μας βοηθήσεις συμμετέχοντας σε μία από τις παρακάτω ομάδες εθελοντών:

 

Δίκτυο Εθελοντών Πάρκου Τρίτση( ΤΡ)

To KEAN συντονίζει και υποστηρίζει το Δίκτυο Εθελοντών του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευασιθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης".

Με δεκάδες δράσεις: Δενδροφυτεύσεων, συντήρησης, ποτίσματος και καθαρισμού προσπαθούμε καθημερινά να αναδείξουμε και να προστατεύουμε το μεγαλύτερο Πάρκο της Αττικής.

Το κέντρο υποδοχής και συγκέντρωσης του Δικτύου Εθελοντών είναι στο χώρο του Natura Shop καθημερινά ανοιχτό με εθελοντές μας που είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν.

Το Τηλ επικοινωνίας του Δικτύου Εθελοντών του Πάρκου Τρίτση είναι:210 2323928

Ομάδα Εvents και δράσεων ( ΔΡ)

Η επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας και η προσπάθεια πολλαπλασιασμού της ιδέας του εθελοντισμού, της κοινωνικής συνοχής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και της προστασίας του περιβάλλοντος χρειάζεται άτομα που το τους αρέσει η επαφή με τον κόσμο;

Μπορείς να γίνεις μαζί μας ο "πρεσβευτής" του ΚΕΑΝ σε εκστρατείες ενημέρωσης, μπαζαάρ, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

Αν η επαφή με τα παιδιά είναι κάτι που σε συναρπάζει. Ετοιμάσου να ξαναμπεις μαζί  με το ΚΕΑΝ στις σχολικές αίθουσες, σε κατασκηνώσεις, αθλητικά κέντρα και όπου άλλου συχνάζουν οι μικροί μας φίλοι όπου το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια τους.

Ομάδα Υποστήριξης Γραφείου στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα (ΥΠ)

Αν θες να γνωρίσεις από κοντά τις καθημερινές λειτουργίες μίας οργάνωσης και να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.Μπορείς να βρεθείς στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΑΝ στο Ίλιον. Οι ανάγκες μας εκεί είναι πολλές και ποικίλλες.Μπορείς να μας υπστηρίξεις στην καθημερινή λειτουργία μας  και να  ενσωματώθεις στον οργανισμό, 

Ομάδα Υποστήριξης Portal και Social Media (SΜ)

Είσαι από αυτούς που σου αρέσει να "ποστάρεις" συνεχώς; Μπες στην ομάδα υποστήριξης των Social Media του ΚΕΑΝ και προώθησε την επικοινωνία της οργάνωσης.Βοήθησε στην εξέλιξη των εκστατειών μας.

 Διάλεξε την ομάδα εθελοντικής εργασίας που ταιριάζει περισσότερο στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, συμπλήρωσε και στείλε μας την αίτηση εθελοντικής εργασίας, και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σου όταν προκύψει η αντίστοιχη ανάγκη.

 

Γίνε Εθελοντής στο ΚΕΑΝ

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Τομέας Ενδιαφέροντος

Υποστηριζόμενοι Φορείς

     

   

Facebook

facebook widget

......................