Η Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαμονής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Κ.Ε.Α.Ν. / Ιθάκη εντάσσεται στο κοινοτικό και εθνικό σχέδιο Δράσεων Επιχορήγησης Φορέων για τη Λειτουργία Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανηλίκους 16 ετών και άνω. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (αρ. πρωτ. 1226/Φ. Πρόσκληση 40/23-6-2020, Τροποποίηση Πρόσκλησης / κωδ.: 040).
Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα του Κ.Ε.Α.Ν. / Ιθάκη βρίσκονται στην οδό Ιθάκης, στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτά φιλοξενούνται ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων. Το προσωπικό λειτουργίας των διαμερισμάτων απαρτίζεται από εξειδικευμένα στελέχη (φροντιστές, νομικός, μεταφραστές, κοινωνική λειτουργός, εκπαιδευτικός) τα οποία παρέχουν τις ανάλογες με την ειδικότητά τους υπηρεσίες στους ανηλίκους, φροντίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία και εκτέλεση του προγράμματος.
Ο σκοπός και οι στόχοι του προγράμματος και της λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων του Κ.Ε.Α.Ν. / Ιθάκη μπορούν να συνοψιστούν σε κάποιες θεμελιώδεις προτεραιότητες : Στην άμεση και διαρκή πρόσβαση σε κάθε είδους υπηρεσίες υγείας. Στην παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Στην ένταξη των ανηλίκων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της εθνικής δημόσιας παιδείας σύμφωνα με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους κι έχοντας ως γνώμονα την διαδικασία ενσωμάτωσής τους τόσο στην κοινωνία, όσο και στην αγορά εργασίας. Στην παροχή πρόσθετης εντατικής διδασκαλίας της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας στον χώρο της Δομής, ώστε να διευκολύνεται ο μηχανισμός της εκπαίδευσης, της ομαλής ένταξης και κοινωνικοποίησης των ανηλίκων. Στην πρόσβαση σε σταθερή νομική υποστήριξη από άμεσα συνεργαζόμενο με την Δομή δικηγόρο, ώστε να συντονίζονται τόσο οι υποθέσεις των ωφελούμενων, όσο και να επιτυγχάνεται η εξοικείωση με τα δικαιώματά τους. Στην βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοσυντήρησης των ωφελούμενων και ανάληψης περαιτέρω ευθυνών σχετιζόμενων με την διαβίωσή τους και την διαχείριση πρακτικών ζητημάτων.
Προσδοκία μας είναι η ομαλή ένταξη των νεαρών ασυνόδευτων προσφύγων στο κοινωνικό περιβάλλον μέσω της πνευματικής τους ενδυνάμωσης και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκείνων που θα ενθαρρύνουν την καλλιέργεια της προσωπικής και εθνικής τους πολιτισμικής παράδοσης.